Am citit o carte simpatica, dar am uitat cum se numeste

Intre timp mi-am adus aminte. Se numeste 'Antrenamentul memoriei' si e scrisa de Annette Brunsing.

Teoria doamnei este foarte simpla, asa ca o voi trata simplist: cu emisfera stanga a creierului gandim si cu cea dreapta cream. Si nu reusim sa tinem minte cate am vrea pentru ca incercam sa ne fortam emisfera stanga fara sa o folosim deloc pe cea dreapta.

Asa ca, pentru eficienta memorizarii, trebuie creata o punte intre cele doua emisfere. De exemplu, se dau planetele in ordinea lor de la soare: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto (lista scrisa din memorie, apropo ;-)

Poti incerca sa le 'tocesti' sau sa creezi asocieri cu impact vizual, cat mai fanteziste si deci... mai usor de retinut. De exemplu, sigur vei retine mult mai usor si mai mult timp urmatoarea poveste:

Te uiti direct in soare intr-o zi calduroasa de vara. Ii simti caldura in obraji. Iar acolo sus, langa soare, apare un termometru. Acesta se sparge de la caldura soarelui, iar mercurul se transforma in bobite mici. Apare o zana frumoasa care ia una din bobitele astea si le arunca in sus... Una dintre ele pica pe pamantul din gradina ta si il enerveaza pe vecinul tau gras care mananca un Mars. Deodata, apare un om de 30m, pe a carui frunte scrie J si vecinul pleaca speriat. Si-a dat seama ca e chiar Jupiter, zeul zeilor. Pe tricoul lui Jupiter scrie SUN, iar langa el e catelul lui Mickey Mouse, Pluto.

* mercurul din termometru = mercur
zana frumoasa = venus
pamantul din gradina ta = pamant / terra
vecinul care mananca Mars = marte
zeul imens cu J in frunte = jupiter
SUN de pe tricoul lui = urmatoarele planete: saturn, uranus, neptun
catelul lui Mickey = pluto


Devine nitel mai complicat si se aplica alte tehnici pentru memorarea numerelor de telefon (sau a cifrelor in general), a numelor sau a caracteristicilor unei persoane. Dar metoda clar functioneaza. Asa ca va recomand cartea.

later edit, dar scris tot acum: cu aceasta ocazie am invatat si toate tarile din cele doua Americi. Totul datorita povestii 'Ursul polar care avea un hobby ciudat'.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu